Oefentherapie voor patiënten met lage rugklachten.

Docent:

Davy Lambrechts
MSc LO – MSc Kinesitherapie – MT – sportkinesitherapie
KU Leuven – UZ Pellenberg

Datum:

Zaterdag 7 december 2019 van 9u tot 18u00

Prijs:

Leden : 140€ (100€ voor studenten kinesitherapie)
Niet-leden : 170€
Syllabus, lunch en koffiepauzes inbegrepen.

Inschrijving:

Uiterste datum van inschrijving : 1 december 2019

Inhoud:

Patiënten met lage rugpijn zien we dagelijks in onze praktijk. Niet zelden gaat het om een complex en multifactorieel probleem waarbij naast de aanwezige pijnklachten ook belangrijke beperkingen optreden in het dagelijks functioneren. Een benadering vanuit het bio-psychosociaal model staat terecht vaak centraal in de behandeling van (chronische) lage rugpijn.

Uit de literatuur blijkt ook dat oefentherapie een waardevolle plaats inneemt, zeker wanneer de rugpijn wat langer duurt. Toch leggen we tijdens onze behandelingen vaak nog het meeste accent op het manuele werk op de behandeltafel en krijgt de oefentherapie enkel aandacht tijdens de laatste 5 minuten van onze behandelsessie.

In een eerste theoretisch luik wordt vanuit een multidimensionaal kader geredeneerd over hoe oefentherapie meer en beter geïntegreerd kan worden, rekening houdend met verschillende factoren eigen aan de patiënt, de context, het dominante pijnmechanisme, …

In het tweede deel wordt dit kader in de praktijk gebracht en leer je welke oefeningen je bij welke patiënt en bij welk probleem kan toepassen. De topics die aan bod komen zijn:

Is er nog plaats voor analytische oefeningen of geven we best enkel nog functionele oefeningen?
Is de core van onze patiënten te zwak of vaak juist te gespannen?
Hoe zorgen we dat we onze patiënt meekrijgen in het verhaal om zo de therapietrouw te vergroten?
Hoe streng moeten we zijn naar de correcte uitvoering van de oefeningen, of beter gesteld: bij welke subgroep van patiënten moeten we streng zijn en bij welke juist niet?
Hoe verhoudt het middel oefentherapie zich tot andere behandelmodaliteiten?

Deze opleiding bestaat uit 50% theorie – 50% praktijk.
“Ik geloof dat oefentherapie, meer dan eender welke andere vorm van therapie, de kracht heeft om beliefs te veranderen, de patiënt terug vertrouwen te geven in zijn of haar lichaam, zelfredzaamheid te verhogen en grenzen te verleggen. “

Davy Lambrechts is Msc. Lichamelijke Opvoeding en Msc. Kinesitherapie, met een specialisatie in de sportkinesitherapie en Manuele therapie. Davy is werkzaam op de afdeling Ambulante Revalidatie UZ Leuven – campus Pellenberg, een afdeling voornamelijk gericht op complexe wervelkolomgerelateerde problemen. Hij heeft een enorme passie voor het domein van de ‘workhardening’ en ‘sportshardening’: het specifiek revalideren van patiënten met rug- en nekklachten om hun job of sport terug te kunnen beoefenen.

Hiernaast deed hij ruime ervaring op in het SMAC (sport medisch advies centrum) waar hij instond voor de preventieve en curatieve behandeling van atleten, voornamelijk binnen de atletiek.
Sinds 2010 begeleidt hij atleten op nationale en internationale kampioenschappen. Tot slot is hij werkzaam als docent binnen het postgraduaat manuele therapie aan de KU Leuven, met een specifieke expertise in het doceren van manipulaties van de wervelkolom.